Skip to main content

1. rész: Az absztrakció mint világnyelv

2. rész: A valóság és a közönség visszahódítása

3. rész: A gondolat győzelme a műtárgy felett

4. rész: A kifejező erő és a kivitelezés öröme

Előadó: Garami Gréta, művészettörténész, kurátor, művészettörténet-oktató, aki az ELTE művészettörténet tanszékén szerzett diplomát. Cikkei elsősorban az ÚjMűvészet és a Képírás folyóiratok oldalain jelennek meg. 2012 óta az Óbudai Kulturális Központ kurátora, ahol elsősorban kortárs festészeti kiállítások szervezésével foglalkozik. Évek óta dolgozik együtt az óbudai T-Art Alapítvánnyal, melynek 2018 óta kuratóriumi képviselője is. Művészetközvetítőként 15 éve tart művészettörténeti előadásokat a felnőtt-oktatásban.

Tematika:

A kortárs képzőművészet anakronizmusai?
Közhely, hogy a kortárs képzőművészet legalapvetőbb kvalitása a progresszióban, az újszerűségben rejlik, és további meghatározói között az eredetiség vagy a kísérletezető jelleg szerepel leginkább, mégis, amikor megismerjük az 1945 utáni művészettörténeti törekvéseket, kiderül, hogy a kortársiság kritériumai valójában 40-50 vagy akár 100 évre is visszanyúló hagyományként is értelmezhetők. Az első lírai absztrakt mű 1911-ben készült, az egyetlen fekete négyzetet „ábrázoló” síkgeometrikus absztrakt kép 1914-ben, az első konceptuális tárgyinstalláció pedig 1917-ben született meg. Beépülve a művészeti kánonba és a művészettörténet-írásba, e régi-új jelenségek máig meghatározzák a kortárs szemlélet gondolkodásmódját.
A K Galéria négy részes előadás sorozata a leghíresebb 1945 utáni nemzetközi képzőművészeti irányzatokat mutatja be feltárva a művészet fogalmának legkülönbözőbb, egymásnak ellentmondó változatait, melyek a kortárs képzőművészet kritériumrendszerének ma is forrásai.

Az előadás megtekinthetősége:

 • Az előadás YouTube videójának linkjét elküldjük a résztvevők számára, amellyel a négy előadás 2 héten keresztül elérhető és megtekinthető
 • Ajándékkártya vásárlás – az ajándékozott YouTube-hoz regisztrált e-mail címének megadásával az ajándékozott 3 hónapon keresztül megtekintheti az előadást a YouTube-on.

Időtartam:

90 perc részenként

A workshopról mondták:

“Mind a négy előadás remek volt, Gréta nagyon alaposan felkészült és gyönyörű anyagot állított össze. Gratulálok!”

“Az irányzatok lényegretörő, érdekes bemutatása nagyon tetszett.”

“Rothko Houstoni kápolnája és Newman festészete érdekes volt”

“Nagyon sok új információt kaptam, mert ebben a témában nagyon sok hiányosságom van.”

Részvételi díj:

14.800,- Ft / 4 részes előadás

10% kedvezményt biztosítunk a K Galéria ügyfeleinek (műtárgyvásárlás, képzésen való részvétel), valamint a nappali tagozatos diákok számára.
Kérjük a kedvezményigényt a jelentkezés során a "Megjegyzés"-nél jelezni, és az érvényes diákigazolvány fotóját az anita@kgaleria.hu e-mail címre megküldeni!
1. rész Az absztrakció mint világnyelv
2. rész A valóság és a közönség visszahódítása
3. rész A gondolat győzelme a műtárgy felett
4. rész A kifejező erő és a kivitelezés öröme

Jelentkezés a képzésre

  1. A jelentkezési lap kitöltése, és elküldése megrendelésnek számít, és ez fizetési kötelezettséget von maga után.
  2. A K Galéria jelentkezéskor, illetve egy-másfél héttel a képzés megkezdése előtt visszaigazolja a jelentkezők képzésen való részvételét.
  3. K Galéria a számlát a képzés megkezdése előtt egy-másfél héttel állítja ki.
  4. A részvételi díjat legkésőbb a képzés megkezdése előtti munkanapig ki kell egyenlíteni.
  5. A tanfolyam kezdete előtt 4-10 munkanappal a részvétel lemondása esetén a K Galéria a képzési díj 50%-ára, 3 munkanapon belüli lemondás esetén a teljes képzési díjra jogosult. Lemondást csak írásban fogadunk el.
  6. A K Galéria a képzési időpontok változtatási jogát fenntartja abban az esetben, ha a jelentkezők száma nem elegendő a képzés indításához, vagy amennyiben az előadó biztosítása elháríthatatlan akadályba ütközik. Az új időpont kijelölését a résztvevőkkel egyezteti.
  7. Részvételi díj kedvezmény: Egy adott tanfolyamra, egy adott cégtől 3 vagy több fő jelentkezése esetén 10% kedvezményt adunk a részvételi díjból.
  8. Képzéseinken a személyes részvétel az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően lehetséges.