Skip to main content

Marcel Duschamp: L.H.O.O.Q., 1919

René Magritte: Másolni tilos, 1937 

Előadó: Szabó Noémi, művészettörténész, kurátor

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársa. Szakterülete a 20. századi és jelenkori magyar művészet. Okleveles festménybecsüs.

Tematika:

Bátran kijelenthető, hogy a műtárgyhamisítás egyidős a művészetekkel, sőt a művészetek története csak a hamisítványok történetével együtt értelmezhető; az ókori rómaiak másolták a görög szobrokat, a reneszánsz mesterek nagy alkotói szabadsággal nyúltak vissza az antikvitás előképeihez, a 17. századtól pedig megjelentek a valódi műtárgyhamisítók. Végül a 20. században a hamisítás és a kortárs művészet új jelenségei - idézés, parafrázis, kisajátítás, ismétlés - jelentősen kitágították a művészetek korábban ismert határait.
Miben különbözik a hamisítvány a plágiumtól, a másolattól, a kompilálástól vagy épp a hibás attribúciótól? Kik voltak a 20. század legendás műtárgyhamisítói? Hogyan módosult a hamisítás-fogalom jelentése a reprodukciók korában? Az előadás során érdekfeszítő, olykor krimibe illő történetek révén nyerünk betekintést a hamisítás kultúrtörténetébe az antikvitástól kezdve egészen napjainkig.

Az előadás megtekinthetősége:

  • A személyes előadás YouTube videójának jelszavas linkjét elküldjük, amellyel az  előadás 2 héten keresztül elérhető és megtekinthető.

Időtartam:

90 perc

A workshopjainkról mondták:

“Nagyon köszönöm a mai estét, sokszor csalt mosolyt az arcomra és mint a kisgyerek, volt, hogy ámultam. Az előadó közvetlenségének, kisugárzásának és szakmai felkészültségének köszönhetően csak úgy repült az idő. ”

“Természetesen ismerem a művészeket és nagyjából a műveiket is, de ez így rendszerezve sok mindent helyre rak a fejemben. Örülök, hogy rátaláltam Önökre! ”

“Nagyon köszönöm, kimagasló élmény volt valamennyi előadás, várom a folytatást a jövőben.”

“Rendkívül összeszedett tartalmas előadás volt. Köszönet érte Szabó Noémi művészettörténésznek!”

“Szabó Noémi előadásai minden várakozást felülmúltak”

Díj:

3.900,- Ft

10% kedvezményt biztosítunk a K Galéria ügyfeleinek (műtárgyvásárlás, képzésen való részvétel), valamint a nappali tagozatos diákok számára.
Kérjük a kedvezményigényt a jelentkezés során a "Megjegyzés"-nél jelezni, és az érvényes diákigazolvány fotóját az anita@kgaleria.hu e-mail címre megküldeni!

Jelentkezés a képzésre

    1. A képzésre való jelentkezés megrendelésnek számít, ami fizetési kötelezettséget von maga után.
    2. A képzés kezdete előtt 4-10 munkanappal történő lemondás esetén a K Galéria a képzési díj 50%-ára, 3 munkanapon belüli lemondás esetén a teljes képzési díjra jogosult. Lemondást csak írásban fogadunk el.
    3. A K Galéria a képzési időpontok változtatási jogát fenntartja abban az esetben, ha a jelentkezők száma nem elegendő a képzés indításához, vagy amennyiben az előadó rendelkezésre állása elháríthatatlan akadályba ütközik. Az új időpont kijelölését a résztvevőkkel egyezteti.