Skip to main content

3. A GONDOLAT GYŐZELME A MŰTÁRGY FELETT

Előadó: Garami Gréta

Garami Gréta művészettörténész, kurátor, művészettörténet-oktató, az ELTE művészettörténet tanszékén szerzett diplomát. Cikkei elsősorban az ÚjMűvészet és a Képírás folyóiratok oldalain jelennek meg. 2012 óta az Óbudai Kulturális Központ kurátora, ahol elsősorban kortárs festészeti kiállítások szervezésével foglalkozik. Évek óta dolgozik együtt az óbudai T-Art Alapítvánnyal, melynek 2018 óta kuratóriumi képviselője is. Művészetközvetítőként 15 éve tart művészettörténeti előadásokat a felnőtt-oktatásban.

Tematika:

Irányzatok: konceptuális művészet, minimal art, fluxus, intermédia, land art, arte povera.
Művészek: Marcell Duchamp, Joseph Kossuth, Joseph Beuys, Sol LeWitt, Ben Vautier, Yoko Ono, Roman Opałka, John Cage, Yves Klein, Robert Smithson, Robert Morris, Michael Heizer, Cristo és Jeanne-Claude, Mario Merz, Yannis Kounellis, Michelangelo Pistoletto, Walter de Maria

Közhely, hogy a kortárs képzőművészet legalapvetőbb kvalitása a progresszióban, az újszerűségben rejlik, és további meghatározói között az eredetiség vagy a kísérletezető jelleg szerepel leginkább, mégis, amikor megismerjük az 1945 utáni művészettörténeti törekvéseket, kiderül, hogy a kortársiság kritériumai valójában 40-50 vagy akár 100 évre is visszanyúló hagyományként is értelmezhetők. Az első lírai absztrakt mű 1911-ben készült, az egyetlen fekete négyzetet „ábrázoló” síkgeometrikus absztrakt kép 1914-ben, az első konceptuális tárgyinstalláció pedig 1917-ben született meg. Beépülve a művészeti kánonba és a művészettörténet-írásba, e régi-új jelenségek máig meghatározzák a kortárs szemlélet gondolkodásmódját.
A K Galéria négy részes előadás sorozata a leghíresebb 1945 utáni nemzetközi képzőművészeti irányzatokat mutatja be feltárva a művészet fogalmának legkülönbözőbb, egymásnak ellentmondó változatait, melyek a kortárs képzőművészet kritériumrendszerének ma is forrásai.

Időpontok:

2021. március 12. 18:00 – 19:30    ZOOM előadás

Időtartam:

90 perc

A workshopról mondták:

“Egyetemen tanultam művészettörténetet, így sok mindenről már hallottam, de Gréta nagyon jó előadó, tudott számomra is új információkat mondani.”

“Sok számomra új dolgot ismertem meg ami felkeltette érdeklődésemet.”

“Az irányzatok lényegretörő, érdekes bemutatása nagyon tetszett.”

Részvételi díj:

3.900,- Ft

MAOE, MKISZ tagoknak 30%-os kedvezmény, Diákoknak 50%-os kedvezmény, jelentkezésnél Megjegyzésben jelezni!
4 modulra történő együttes jelentkezés esetén a kedvezményes képzési díj 12.600,- Ft (15.600,- Ft helyett). A kedvezmények nem összevonhatóak.
1. Az absztrakció mint világnyelv (YouTube)
2. A valóság és a közönség visszahódítása (YouTube)
3. A gondolat győzelme a műtárgy felett (2021.03.12.)
4. A kifejező erő és a kivitelezés öröme (2021.03.19.)
A bevétel egy részét a T-ART Alapítvány támogatására fordítjuk.

Jelentkezés a képzésre

  1. A jelentkezési lap kitöltése, és elküldése megrendelésnek számít, és ez fizetési kötelezettséget von maga után.
  2. A K Galéria jelentkezéskor, illetve egy-másfél héttel a képzés megkezdése előtt visszaigazolja a jelentkezők képzésen való részvételét.
  3. K Galéria a számlát a képzés megkezdése előtt egy-másfél héttel állítja ki.
  4. A részvételi díjat legkésőbb a képzés megkezdése előtti munkanapig ki kell egyenlíteni.
  5. A tanfolyam kezdete előtt 4-10 munkanappal a részvétel lemondása esetén a K Galéria a képzési díj 50%-ára, 3 munkanapon belüli lemondás esetén a teljes képzési díjra jogosult. Lemondást csak írásban fogadunk el.
  6. A K Galéria a képzési időpontok változtatási jogát fenntartja abban az esetben, ha a jelentkezők száma nem elegendő a képzés indításához, vagy amennyiben az előadó biztosítása elháríthatatlan akadályba ütközik. Az új időpont kijelölését a résztvevőkkel egyezteti.
  7. Részvételi díj kedvezmény: Egy adott tanfolyamra, egy adott cégtől 3 vagy több fő jelentkezése esetén 10% kedvezményt adunk a részvételi díjból.