MŰVÉSZLÉT – Kortárs kézikönyv képzőművészeknek

4.500Ft

Előszó

A kötet címe beszédes, és különböző értelmezési mezőket kínál, bár egyértelműen fogalmaz, kiknek is ajánlott forgatni ezt a kézikönyvet. A “művészlét” mibenléte sosem volt, sosem lesz az egyértelmű definíciók, a könnyen értelmezhető és besorolható tevékenységek terepe – szerencsére. Számtalan tükröződése, társadalmi, gazdasági, szakmai vonatkozása rengeteg megközelítést kínál, és ez a „kézikönyv” egyértelműen választ ezek közül. Praktikus, gyakorlati szempontokat vonultat fel, információkat kínál, hogy segítse azokat, akik képzőművészként képzelik el pályafutásukat.

Kategória:

Leírás

MŰVÉSZLÉT – Kortárs kézikönyv képzőművészeknek című tanulmánykötet átfogó képet ad a mai képzőművészeti közegről, a hazai és a nemzetközi színtér szereplőiről és fontos elemeiről, összetevőiről.
Az első hat fejezet leíró jellegű: bemutatja az intézményrendszert, a vásárlói és gyűjtői attitűdöket, a nagy vásárokat és seregszemléket, a díjakat és pályázatokat, a művésztelepeket és a rezidenciaprogramokat, illetve az online és az offline művészeti médiát.
A második részben gyakorlatiasabbra vesszük a hangnemet. Részletesen tárgyaljuk a lehetséges karrierutakat, a „self-branding” összetevőit és azok megvalósításának folyamatát: hogyan készíts honlapot; milyen a jó portfólió; hogyan kommunikálj a szakmával, a sajtóval stb.; hol találod a neked szóló pályázatokat és mire figyelj, amikor pályázol; hogyan kezeld az alkotásaidat, és mi alapján határozd meg az árukat. Ha értékesítésre kerül a sor, milyen formában tedd, hogy szabályos legyen, illetve milyen jogaid és kötelezettségeid vannak. Ebben a részben feladatokat, illetve praktikus tanácsokat is találsz.
A fejezetek között hat interjú is helyet kapott: három galeristát és három művészt kérdeztünk a művészlétről.

Szerkesztette: Bérczi Linda
Kiadó: Együtt a Művészetért Egyesület
Felelős Kiadó: Bérczi Linda, elnök
Nyelvi lektor: Szij Barbara
Könyvterv és illusztrációk: Nemes Anita – nemessis
ISBN: 978-615-00-5173-4
260 oldal

A kötet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete támogatásával jött létre.