Shirazeh Houshiary: Függesztett karácsonyfa, Tate Britain, London

Paul McCarthy alkotása a párizsi Vendome téren – 2014

Előadó: Szabó Noémi, művészettörténész

2006-ban végezte tanulmányait az ELTE-BTK művészettörténet szakán. Műkereskedelmi tapasztalatszerzés után 2009 és 2015 között a KOGART Galéria művészeti vezetője és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészettörténésze volt. 2015-től éveken át a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Képzőművészeti Osztályának vezetője, jelenleg művészettörténésze. Szakterülete az 1945 utáni és kortárs művészet.

Tematika:

A Karácsony a művészetben című előadás Jézus születésének és a karácsonyi ünnepkörnek a művészettörténeten keresztül vonuló és folyamatosan változó témáját járja körül, sok-sok reprodukcióval és érdekes történetekkel. A vallásos művészet egyik leggyakoribb témája Jézus születése, amelynek jellegzetes ábrázolásmódja a középkorban alakult ki; a gyermek Jézus anyja, Mária, valamint a pásztorok és a Háromkirályok körében jelenik meg a jászolban. A gazdag barokk születés jelenetek még mindig vallásos témájúak, majd a viktoriánus kortól a karácsony kommercializálódása is megkezdődik: a Kisjézusról a karácsonyfára; Máriáról a Mikulásra helyeződik a hangsúly. Végül a 20. század első felének Amerikájában születik meg a karácsony olykor giccsbe hajló, jól ismert ikonográfiája, hogy aztán ennek kritikáját a kortárs művészek sokszor polgárpukkasztó és merész módon jelenítsék meg.

Az előadás megtekinthetősége (alul a “Jelentkezés”-nél kiválasztandó):

 • Személyesen a K Galériában 2021. december 14-én, 17 órakor 1053 Bp. Magyar u. 44. – Kálvin térnél
 • Online Zoom előadás 2021. december 14-én, 17 órakor
 • A személyes előadás YouTube videójának jelszavas linkjét elküldjük, amellyel az  előadás 2 héten keresztül elérhető és megtekinthető.

Időtartam:

90 perc

A workshopjainkról mondták:

“Természetesen ismerem a művészeket és nagyjából a műveiket is, de ez így rendszerezve sokmindent helyrerak a fejemben. Örülök, hogy rátaláltam Önökre! ”

“Nagyon köszönöm, kimagasló élmény volt valamennyi előadás, várom a folytatást a jövőben.”

“Nagyon köszönöm a mai estét, sokszor csalt mosolyt az arcomra és mint a kisgyerek volt, hogy ámultam. Az előadó közvetlenségének, kisugárzásának és szakmai felkészültségének köszönhetően csak úgy repült az idő. ”

“Rendkívül összeszedett tartalmas előadás volt. Köszönet érte Szabó Noémi művészettörténésznek!”

“Szabó Noémi előadásai minden várakozást felülmúltak”

Részvételi díj:

3.600,- Ft

10% kedvezményt biztosítunk a K Galéria ügyfeleinek (műtárgyvásárlás, képzésen való részvétel), valamint a nappali tagozatos diákok számára.
Kérjük a kedvezményigényt a jelentkezés során a "Megjegyzés"-nél jelezni, és az érvényes diákigazolvány fotóját az anita@kgaleria.hu e-mail címre megküldeni!

Jelentkezés a képzésre

  1. A jelentkezési lap kitöltése, és elküldése megrendelésnek számít, és ez fizetési kötelezettséget von maga után.
  2. A K Galéria jelentkezéskor, illetve egy-másfél héttel a képzés megkezdése előtt visszaigazolja a jelentkezők képzésen való részvételét.
  3. K Galéria a számlát a képzés megkezdése előtt egy-másfél héttel állítja ki.
  4. A részvételi díjat legkésőbb a képzés megkezdése előtti munkanapig ki kell egyenlíteni.
  5. A tanfolyam kezdete előtt 4-10 munkanappal a részvétel lemondása esetén a K Galéria a képzési díj 50%-ára, 3 munkanapon belüli lemondás esetén a teljes képzési díjra jogosult. Lemondást csak írásban fogadunk el.
  6. A K Galéria a képzési időpontok változtatási jogát fenntartja abban az esetben, ha a jelentkezők száma nem elegendő a képzés indításához, vagy amennyiben az előadó biztosítása elháríthatatlan akadályba ütközik. Az új időpont kijelölését a résztvevőkkel egyezteti.
  7. Részvételi díj kedvezmény: Egy adott tanfolyamra, egy adott cégtől 3 vagy több fő jelentkezése esetén 10% kedvezményt adunk a részvételi díjból.
  8. Képzéseinken a személyes részvétel az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően lehetséges.