Demcsák Dóra Vanda
Panel Póni

Panel Póni Projekt

Demcsák Dóra Vanda - AVANDA kiállítása

K Galéria – 2021. június 4. – 2021. július 23.

A művek megtekintése

Demcsák Dóra Vanda 2014-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, ahol mesterei Karmó Zoltán és Sallai Géza voltak. Munkái többek közt az Artmarket, a Művészet Malom, a Műcsarnok, a Reök Palota kiállításain szerepeltek, köztéri domborműveivel pedig Budapesten találkozhatunk. Rendszeres résztvevője a kecskeméti acélszobrászati szimpóziumnak, legfőbb alapanyaga a fémhulladék.

Korábbi munkái az organikus absztrakció és a figuralitás határán álltak. Plasztikái állatalakot ábrázolnak, elsősorban lovakat és kutyákat. A sokszor bonyolult formák azonban valójában emberi lélekállapotokat, emocionális pillanatokat idéznek fel, és erős önreflexív tartalmat hordoznak.

A K Galériában látható Panel Póni Projekt című kiállítás Demcsák Dóra Vanda elmúlt évben készített új sorozatát mutatja be. A plasztikák anyagában a művész az acél és a gyapjú ötvözésével kísérletezik, és a tömeges magány gondolatára, a természettől és gyökereinktől való eltávolodásra, illetve a nagyvárosi lakásba száműzött, kapcsolatok nélküli közelmúltra reagál. A redukált formavilágú állatalakok installációként jelennek meg a zárt térben, és a természetes emberi lét és a vasbetonba zárt élet ellentétének kérdéseit dolgozzák fel. A plasztikák anyaga most is az acél, a korábbiaktól eltérően azonban a hideg és kemény fémvázat puha, tűnemezeléssel készített gyapjú vagy máshol moha borítja, tovább fokozva a naturális és indusztriális kontrasztjára épülő tematikát. A forma gyűrése, az anyag gyötrése, a gyapjú sérülékenysége mind szimbolikus tartalmú. A különleges technika kontemplatív alkotói folyamattá válik: a női kézművességhez hasonló, végtelen számú, apró repetitív mozdulattal készülő eljárás során egyetlen apró horgas tű gubancolja össze a szálakat.

Az antropomorf állatalakok és az épített környezet abszurd párosítása az installáció mellett kiállított fotósorozaton is visszaköszön, amelynek főszereplője a panelépület különböző helyiségeiben véletlenszerűen feltűnő, leszegett fejű, elárvult pónialak.

Garami Gréta
művészettörténész, kurátor

A kiállítás megtekinthető: 2021. június 4. – 2021. július 23.

  • Megnyitó: 2021. június 4. 18 órakor
  • Helyszín: a K Galériában – 1053 Budapest, Magyar u. 44.
  • A kiállítást megnyitja: Garami Gréta művészettörténész
  • A kiállítás a mindenkor hatályos jogszabályi előírásokkal összhangban látogatható.
  • Aktuális információ: www.kgaleria.hu, info@kgaleria.hu
A művek megtekinthetése

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre